Cum poti contribui la un mediu mai curat?
Cum poti contribui la un mediu mai curat?
Modul in care ne desfasuram rutina zilnica are un impact negativ asupra mediului inconjurator. Indiferent ca stam acasa si ne uitam la televizor sau ne conducem masina pana la munca, rezultatul este acelasi: poluare.
Din pacate, daca nu luam atitudine situatia poate deveni destul de grava, iar copiii si nepotii nostri pot fi nevoiti sa traiasca pe o planeta total nesanatoasa pentru ei. Tocmai de aceea, este bine sa ne preocupe protectia mediului , atat la nivel individual, cat si la nivel de comunitate.
Ce poti face tu pentru a proteja mediul?
1. Cumpara produse care polueaza cat mai putin! Evita sa cumperi produse impachetate, iar atunci cand nu ai de ales, cauta ambalajele reciclabile. Chiar daca exista o multime de produse ambalate in plastic care se vand, scaderea vanzarilor ar putea sa ii convinga pe producatori sa caute alternative.
2. Separa deseurile! In ultimii ani separarea deseurilor a inceput sa devina o obisnuinta inclusiv in Romania. Daca inca nu ai in rutina zilnica conceptul de separare a deseurilor, incepe sa il adopti. Separa sticlele, cutiile, conservele, hartiile, hainele si toate celelalte obiecte pe care vrei sa le arunci si gaseste un centru de reciclare unde sa le duci.
3. Nu folosi pungi de plastic! Incearca sa folosesti pungi din material textil atunci cand mergi la cumparaturi sau chiar un ghiozdan, care este foarte confortabil. In felul acesta poti economisi destul de multi ba
4. Foloseste gunoiul menajer ca ingrasamant! Resturile vegetale pot fi folosite fara probleme ca ingrasamant. Acestea pot fi puse in gradina sau chiar in ghivecele cu flori de pe balcon si reusesc sa ofere o multime de avantaje: hranesc plantele si ajuta la pastrarea uni mediu curat.
5. Consuma cat mai putina apa. Apa este un bun extrem de pretios, fara de care viata ar fi imposibila. Din pacate, cantitatile de apa potabila de pe planeta nu sunt intotdeauna suficiente. Incearca sa faci dusuri scurte si sa eviti sa poluezi apa: nu arunca gunoi in rauri sau in lacuri, nu iti spala masina in cursurile de apa si foloseste mai degraba apa de la chiuveta decat apa imbuteliata.
6. Foloseste masina doar atunci cand ai deplasari lungi de facut! Masina polueaza si exceptand masinile electrice, polueaza destul de mult. Incearca sa eviti sa folosesti masina pentru distante mici, optand pentru mersul pe jos sau pentru mijloacele de transport in comun. Daca alegi sa mergi pe jos vei introduce in rutina un obicei 100% sanatos, care te poate feri de o multime de probleme de sanatate.
7. Nu lasa becurile aprinse! Nu folosi lumina in camerele in care nu stai si inlocuieste becurile incandescente cu becuri LED. In felul acesta vei consuma mai putina energie, protejand natura si economisind bani.
8. Citeste etichetele! Incearca sa citesti etichetele produselor pe care le cumperi si sa optezi, pe cat posibil, pentru alimente ecologice si pentru electrocasnice cu clasa de eficienta A, A+ sau A++.
Micile actiuni facute de fiecare dintre noi pot contribui la un mediu mai sanatos, asadar, merita sa le iei in considerare.