Information

Populate the side area with widgets, images, and more. Easily add social icons linking to your social media pages and make sure that they are always just one click away.

Blog

Sunt cele mai stranii superstitii legate de ghinion din intreaga lume. Tu crezi in ele?

Eviti sa mergi pe sub scari, iti incrucisezi degetele pentru a avea noroc sau bati in lemn ca sa previi o intamplare nefericita? Nu doar tu o faci. Fiecare tara isi are propriile superstitii si, chiar daca multe persoane sustin ca nu cred in ele, acestea tot evita sa faca anumite gesturi de teama ca o bucatica de adevar ar exista.

Se spune ca aceste mici ritualuri evidentiaza cel mai bine caracteristicile unei culturi, ele devenind un lucru obisnuit in timp, care se inradacineaza in mentalul colectiv.

Si, in vreme ce unele superstitii sunt simple, cat de cat logice si sustinute de o arta (de exemplu Feng Shui), altele provin din interpretari gresite ale unor fapte stiintifice sau din legende urbane.

In majoritatea culturilor asiatice, oamenii isi scot pantofii inainte de a intra intr-o casa. Acest lucru se intampla pentru ca ei cred ca energiile scazute tind sa se situeze la nivelul solului, iar multe sunt aduse in locuita prin intermediul incaltarilor. 

Cum lasarea pantofilor in fata usii de la intrare nu este o varianta de luat in calcul, fiecare casa are un pantofar chiar la intrarea principala, unde incaltamintea este depozitata si bine ascunsa. Acesta este si sfatul multor consultanti Feng Shui. Ei cred ca holul este una dintre zonele cheie ale unei case, unde patrund energiile si se impune ca acesta sa aiba un aspect placut, cat mai ordonat. Daca aceasta superstitie ti-a dat de gandit si vrei sa te asiguri ca in casa ta vor intra numai energii binefacatoare, intra pe site-ul Homelux si alege unul dintre dulapurile pentru pantofi disponibile, pentru a nu risca nimic. Chiar daca nu crezi in superstitii, tot este un mod bun de a avea grija de incaltaminte si de a amenaja frumos spatiul holului.

Pe langa aceste credinte care au o baza, exista multe superstitii legate de ghinion care pot suna de-a dreptul ciudat. Iata cateva dintre ele:

  • In Zimbabwe, se crede ca daca esti rapit de o sirena (da, se crede ca exista) si familia ta varsa chiar si o lacrima pentru tine, nu te vei mai intoarce niciodata acasa.
  • Conform unei superstitii japozene, daca dormi cu capul in directia punctului cardinal Nord, vei avea mult ghinion, fiindca aceasta este pozitia celor decedati.
  • In Filipine, niciodata nu te duci direct acasa, indiferent de unde vii. Inainte de a pasi in locuinta, trebuie sa faci o oprire pentru a scapa de spiritul rau – poate fi o cafenea sau un restaurant. Odata ajuns acasa, e nevoie sa iti schimbi hainele inainte de a face orice altceva.
  • In Coreea, exista o superstitie care iti interzice sa iti cureti parul in ziua Anului Nou, fiindca vei „spala” norocul. De asemenea, nici studentii nu fac acest lucru inainte de un examen important. Se spune ca vor uita toate cunostintele acumulate in timpul studiului.
  • Indienii sunt de parere ca daca te tunzi intr-o zi de marti, vei aduce ghinion asupra familiei tale.
  • Conform altei superstitii, daca deschizi o umbrela inainte de a iesi afara, ghinionul va „ploua” asupra ta. Exista unele persoane care sustin ca aceasta credinta provine de la primii egipteni, in vreme ce altii cred ca apartine britanicilor.
  • In Nigeria, o alta credinta de acest fel spune ca adultul nu poate pupa un copil pe buze, fiindca in urma acestui gest de afectiune, cel din urma va ajunge sa saliveze toata viata.

In vremurile vechi, oamenii erau de parere ca superstitiile sunt la fel de puternice precum magia si blestemele, astfel ca se temeau de ele. Desi timpurile s-au schimbat, aceste ritualurile sunt inca prezente si, cu siguranta, se vor transmite in continuare din generatie in generatie. Tu ce alte superstitii ciudate mai cunosti?

Sursa foto: Shutterstock.com