Information

Populate the side area with widgets, images, and more. Easily add social icons linking to your social media pages and make sure that they are always just one click away.

Blog

Sfaturi de la bekid.ro: Ce jucării sunt potrivite pentru copii de la 1 la 3 ani?

            În funcție de vârsta și de dezvoltarea abilităților dobândite, un copil mic este interesat de diferite tipuri de jucării. Dacă prichindelul tău se încadrează în categoria de vârstă 1-3 ani, atunci acest articol îți va oferii câteva idei cu privire la jucăriile care îi vor aduce atât distracție, cât și multiple beneficii din punct de vedere al dezvoltării fizice și cognitive. 

            Ce îi amuză pe copiii de la 1 la 2 ani

            Un copil din această categorie de vârstă continuă să exploreze mediul înconjurător, mai ales că acum reușește să se deplaseze singur. Dat fiind faptul că are un nivel de independență mai mare, copilul poate să alerge și chiar să folosească diferite instrumente sau jucării, cum ar fi antemergătoarele sau premergătoarele, diverse mingi sau salteluțe de joacă. 

            Cursele cu obstacole: de exemplu, copilul poate trece peste un obstacol (de exemplu scaun, pătură, pernă), poate trece sub el, poate să îl ocolească sau pur și simplu să sară peste el. Poate fi interesant să integrezi obiecte de diferite texturi pentru a-i stimula simțul tactil, de          exemplu perne acoperite cu țesături din satin, bumbac sau catifea și covoare din lână sau cauciuc.

            În ceea ce privește abilitățile motorii fine, unui copil de această vârstă îi plac acțiunile concrete: înșurubarea, deșurubarea, construirea și îmbrăcarea cu diferite haine. De asemenea, îi place să sfâșie și să rupă foi de hârtie și tot acum începe să folosească creioane. Creioanele mari de ceară sunt perfecte pentru mâinile mici ale copilului, dar este util să variezi tipurile de creioane (ceară, lemn, pâslă) pentru a-l învăța pe cel mic cum să manevreze ustensilele diferit în funcție de mărimea lor.

            La această vârstă, un copil arată, de asemenea, un mare interes pentru jocurile necoordonate pe care le imaginează folosind acuarele, plastilină sau vopseluri. Este o idee bună să-i organizeze spațiul astfel încât să se poată juca în mod liber, fără constrângeri legate de spațiu.

            Din momentul în care își dezvoltă autonomia, unui copil de această vârstă îi place să acționeze și să aibă un anumit control asupra mediului său. Prin urmare, îi plac jucariile pentru copii inteligenti si jocurile în care se simte stăpân pe situație, de exemplu îi place să colecteze, să alinieze, să clasifice, să golească containere și să le umple la loc.

            Ce îi amuză pe copiii de la 2 la 3 ani

            La această vârstă, un copil este din ce în ce mai agil: are o mai bună coordonare și un bun echilibru. Poate urca cu ușurință pe structurile de joc, este mai confortabil pe scări și îi place să lovească mingea cu piciorul. Este un moment bun pentru a introduce bicicleta fără pedale iar, în jur de 3 ani, tricicleta.

            De la vârsta de 2 ani, un copil mic începe să folosească instrumentele într-un scop mai specific: desenează cu un creion, decupează hârtia cu foarfeca. Mâinile sale sunt, de asemenea, mai agile, așa că poate înșira mărgeluțe pe o ață și poate construi turnuri din cuburi colorate,

            Imaginația și atenția încep să se dezvolte. Cel mic se uită la cărți ilustrate cu plăcere și descoperă plastilina, cu care poate crea diverse forme. Îi plac jocurile de imitație și, observându-și părinții, îi place să se prefacă. 

            Un copil în vârstă de 2 până la 3 ani a dobândit până acum noțiunea de permanență a obiectului, adică înțelege că atunci când nu mai vede o persoană sau un obiect, acea persoană sau obiect există încă. Așa că îi place să se joace de-a v-ați ascunselea. 

            Jucării potrivite pentru un copil de la 1 an la 3 ani

  • Premergătoare, antemergătoare (18 luni până la 2 ani), bicicletă de echilibru, tricicletă
  • Vopsele lavabile non-toxice
  • Pixuri lavabile
  • Creioane de ceară
  • Tablă și cretă
  • Cutii de carton
  • Plastilină
  • Bile mari și moi
  • Instrumente muzicale
  • Seturi de construit
  • Cărți ilustrate
  • Obiecte familiare ale casei (de exemplu, perie mică de păr, mătură mică, castron mic și bătător etc.)
  • Jocuri de memorie 
  • Puzzle (3 – 4 piese)
  • Mingi
  • Bule de săpun
  • Set de grădinărit
  • Marionete
  • Jocuri în aer liber (leagăn, tobogan, sandbox etc.)

            Ar trebui să ne bazăm pe vârsta indicată pe jucării?

            Vârsta sugerată pe ambalajul jucăriei oferă indicații utile după care putem să ne ghidăm dacă o jucărie este potrivită pentru un copil mic. Este mai bine să eviți să cedezi tentației de a cumpăra jucării prea complexe pentru vârsta copilului.

            Oferindu-i celui mic posibilitatea de a folosi jucării adaptate vârstei și dezvoltării sale, îi dai ocazia să facă activități care reprezintă o provocare accesibilă și care îi aduc un nivel bun de satisfacție. Așadar da, întotdeauna este util să verifici și să ții cont de categoria de vârstă recomandată pentru fiecare jucărie. 

            La bekid.ro găsești o gamă variată de jucării pentru copiii cu vârsta de la 1 la 3 ani.