Proiect de amenajare a lacurilor din țară pentru practicarea de paracanoe de către toate persoanele cu dizabilități
Din vară, persoanele cu dizabilități vor avea ocazia să încerce, ca sport de agrement, paracanoe, cu dispozitive special adaptate pentru fiecare tip de dizabilitate în parte! Antrenorii, alături de membrii speciali ai Asociației Caiac SMile au participat, timp de cinci zile, între 7 și 11 martie, la sesiuni de specializare și perfecționare în paracanoe, pe apele din Port Camargue, Franța, la invitația FFCK – Fédération Française de Canoë Kayak et Sports de Pagaie – secțiunea de Paracanoe.
În cadrul sesiunilor de antrenament, desfășurate atât pe lac, cât și în sala de gimnastică, Ionuț Stancovici, în calitate de antrenor, cu ajutorul secundului său, Gavril Robu, au învățat cum să adapteze caiacele, folosind dispozitive speciale, pentru fiecare tip de dizabilitate manifestată de beneficiar, dar și cum să efectueze în mod corect exercițiile fizice necesare înaintea lansării la apă. Alături de cei doi antrenori, au testat paracanoele Vasile Bota și Bogdan Cioltea, doi dintre membrii speciali ai Asociației Caiac SMile.
”Deși este abia luna martie, noi ne gândim deja la sezonul cald. Am mers în Franța pentru că ne dorim ca, din vară, să avem caiace adaptate, cât mai personalizat, pentru fiecare om cu dizabilități ce dorește să încerce acest sport. Am reușit să accesibilizăm pârtiile, ne dorim să accesibilizăm și lacurile, astfel încât și oamenii cu dizabilități să poată vâsli independent, folosind caiace și canoe nu doar mai bine securizate, ci și confortabile, plăcut de utilizat pentru ei”, a declarat Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile.
”Este important ca aceste caiace sau canoe pe care le folosim să fie adaptate în funcție de dizabilitatea fiecăruia dintre noi. Avantajul acestui dispozitiv este că se poate regla personalizat pentru fiecare și că poate fi montat pe ambarcațiunile pe care le avem deja”, a adăugat Vasile Bota.
Paracanoe, sport de performanță și în România
În prima etapă a noului proiect Caiac SMile, care va debuta în vara acestui an, sesiunile de paracanoe se vor desfășura la nivel de agrement, urmând ca, în situația în care beneficiarii vor dori acest lucru, să facă pasul către sportul de performanță.
Paracanoe este o disciplină sportivă introdusă în programul paralimpic în anul 2016 și este dedicată persoanelor care au diferite dizabilități fizice. Sportul presupune ca atleții să concureze în cadrul unei curse de 200 de metri de-a lungul apei într-o manieră cât mai rapidă. Paracanoe este o competiție în cadrul căreia pregătirea fizică, echilibrul și rapiditatea pot face diferența.
Deplasarea celor patru reprezentanți ai Caiac SMile s-a realizat cu sprijinul AQUA.Carpatica, partener al asociației în numeroase proiecte, printre care amintim implicarea în accesibilizarea pârtiilor din România, cu un prim eveniment chiar la Vatra Dornei, locul pe care AQUA Carpatica îl numește acasă. Parteneriatul nostru este unul pe termen lung și ne dorim ca împreună să rescriem poveștile persoanelor cu dizabilități care au dreptul la o viață normală.