Information

Populate the side area with widgets, images, and more. Easily add social icons linking to your social media pages and make sure that they are always just one click away.

Blog

De ce ai nevoie de o sursa de tensiune

O sursa de tensiune este un dispozitiv care furnizeaza energie electrica unui circuit sub forma unei surse de tensiune sau a unei surse de curent. Ambele tipuri de surse electrice pot fi clasificate ca sursa directa (DC) sau alternativa (AC) in care o tensiune constanta se numeste tensiune DC si una care variaza sinusoid in timp se numeste tensiune AC.

Este o lume analogica. Toate dispozitivele electronice trebuie intr-un fel sa interactioneze cu lumea reala, fie ca se afla intr-un automobil, cuptor cu microunde sau telefon mobil. Pentru a face acest lucru, electronica trebuie sa poata mapa masuratorile din lumea reala: viteza, presiune, lungime, temperatura, la o cantitate masurabila din tensiune.

Desigur, pentru a masura tensiunea, aveti nevoie de un standard cu care sa masurati. Acest standard este o sursa de tensiune.

Clasificarea surselor de tensiune.

Sursele electrice, atat ca sursa de tensiune, cat si ca sursa de curent, pot fi clasificate ca fiind fie independente (ideal) fie dependente, (controlate), adica a caror valoare depinde de o tensiune sau curent in alta parte a circuitului, care in sine poate fi fie constant, fie variabil in timp.

Cand se ocupa de analiza circuitelor, sursele de tensiune sunt adesea vazute ca fiind „ideale”, adica sursa este ideala, deoarece ar putea furniza o cantitate infinita de energie fara pierderi, avand astfel caracteristici reprezentate de o linie dreapta. Cu toate acestea, in sursele reale sau practice exista intotdeauna o rezistenta fie conectata in paralel pentru o sursa de curent, fie in serie pentru o sursa de tensiune asociata cu sursa care afecteaza iesirea acesteia.

O sursa de tensiune ideala este definita ca un element activ cu doua terminale, care este capabila sa furnizeze si sa mentina aceeasi tensiune, la bornele sale, indiferent de curentul, care curge prin ea. Cu alte cuvinte, o sursa de tensiune ideala va furniza o tensiune constanta in orice moment, indiferent de valoarea curentului furnizat, producand o caracteristica reprezentata de o linie dreapta.

Sursele dependente de tensiune se comporta similar cu sursele electrice, sunt practice, cat si ideale (independente), diferenta de aceasta data este ca o sursa de tensiune dependenta poate fi controlata de un curent sau tensiune de intrare.

Acuratetea surselor de tensiune.

Variatia tensiunii de iesire este masurata la o anumita temperatura, de obicei 25°C. In timp ce tensiunea initiala de iesire poate varia de la unitate la alta, daca este constanta pentru o anumita unitate, atunci poate fi usor calibrata.

Astfel de surse de tensiune sunt potrivite pentru utilizarea pe banc si pentru aplicatii de sisteme de testare automate care necesita o gama larga de tensiune sau curent. Pentru aplicatiile de tip benchtop, aceasta serie ofera o interfata de utilizator intuitiva pentru programarea modului de lista si ajustari ale ratei de miscare direct de pe panoul frontal. Integratorii de sistem beneficiaza de timpi de raspuns rapid la comanda, reglare excelenta si caracteristici de zgomot redus.

Alegerea sursei potrivite poate fi diferenta critica intre un dispozitiv care functioneaza la niveluri optime si unul care poate oferi rezultate inconsecvente.