Cum scapi de aftele generate de aparatul dentar?
Într-adevăr, purtarea aparatului dentar este soluția de care ai nevoie pentru a-ți redobândi zâmbetul de altădată și funcția masticatorie. Cu toate acestea, purtarea unui aparat dentar presupune și o serie variată de reguli și modificări în rutina zilnică pe care trebuie să le integrezi, încetul cu încetul, în viața ta.
De la schimbarea ușoară a alimentației, până la folosirea unor periuțe de dinți speciale, consumul de lichide la o anumită temperatură, cu siguranță micile sacrificii merită efortul. Însă trebuie să știi că, de asemenea, te poți confrunta și cu probleme de ordin medical, uneori absolut inevitabile. Iar riscul cel mai mare este apariția aftelor bucale care jenează foarte mult pacientul.
Ce sunt aftele bucale și de ce apar?
Pe înțelesul tuturor, aftele bucale sunt leziuni localizate la nivelul cavității bucale, cauzate de consumul a diferite substanțe care irită mucoasa, sunt toxice pentru aceasta. De asemenea, pot fi cauzate și de deficitul unor anumite vitamine și chiar infecții bacteriene. De obicei, apar pe partea internă a buzelor, pe gingii sau chiar pe suprafața internă a obrajilor.
Uneori, purtarea aparatului dentar, cel puțin până se acomodează pacientul, poate duce la realizarea unor mușcături incorecte care lezează obrazul și chiar limba. Periajul dinților folosind o periuță cu peri duri poate, în aceeași măsură, să ducă la apariția acestor afte bucale. Cu toate acestea, aftele bucale se tratează relativ repede, mai ales dacă tratamentul se instituie imediat.
Cum se tratează aftele bucale?
Deoarece aftele de natură infecțioasă, și nu numai, se manifestă prin inflamație, această afecțiune poate evolua în altele, cum ar fi cea cunoscută sub numele de abces dentar. Din acest motiv, pacientul trebuie să apeleze imediat la un medic specialist pentru a urma o schemă de tratament personalizată care, în majoritatea cazurilor, include medicamentație.
Tratamentul aftelor presupune administrarea de preparate care stimulează sistemul imunitar, conțin vitamine și au efect antibacterian. De asemenea, este important ca pacientul să aibă o igienă optimă a cavității bucale și să evite consumul de alimente și substanțe care ar putea duce la reapariția aftelor bucale.
Pentru ameliorarea durerilor, dar nu și îndepărtarea cauzei problemei, se pot folosi diferite tipuri de spray-uri orale, creme și uleiuri. În cazuri mult mai serioase și violente, se poate ajunge chiar la tratament chirurgical, aftele fiind îndepărtate cu ajutorul unui laser. Metoda este minimum invazivă și nu provoacă dureri, ci doar un mic disconfort aproape insesizabil.
Purtarea aparatului dentar, deși benefică și cu foarte multe rezultate uimitoare, poate duce, în timpul montării sau ajustării, la mici fisuri ale mucoasei orale. În aceste zone în care biofilmul mucoasei bucale este întrerupt se pot dezvolta răni în interiorul cărora, ulterior, se adună bacterii patogene. Disconfortul este evident, însă există metode viabile de tratament.
Înainte de a-ți pune aparat dentar sau chiar în timpul purtării acestuia, nu ezita niciodată să soliciți medicului dentist răspunsurile la întrebările pe care le ai. Dacă te confrunți cu vreun tip de problemă pe parcursul tratamentului, cu siguranță medicul dentist este oricând deschis să-ți răspundă la întrebări și să te îndrume, astfel încât să-ți fie cât mai bine.