Information

Populate the side area with widgets, images, and more. Easily add social icons linking to your social media pages and make sure that they are always just one click away.

Blog

Cum asiguri un trai sustenabil generaţiilor viitoare prin tratarea apelor uzate

Apa este una dintre cele mai valoroase resurse naturale, indispensabilă pentru omenire, dar totodată una dintre cele mai poluate la nivel global. Aqua Carpatica continua sa te informeze despre ape, prin proiectul #apecurateasumate.

Este o realitate faptul că mediul înconjurător este din ce în ce mai poluat, iar resursele naturale pot deveni finite dacă tratăm subiectul sustenabilităţii cu indiferenţă.

Ce soluţii există pentru a minimiza impactul negativ al activităţilor industriale şi a proteja mediul înconjurător? Tratarea apelor uzate industriale este un proces ce poate contribui semnificativ la diminuarea efectelor poluării activităţilor economice asupra apelor şi poate aduce numeroase beneficii şi companiilor industriale.

Importanţa tratării apelor uzate pentru companiile industriale

La nivel economic, apa este o resursă imposibil de înlocuit în procesul de producţie în numeroase domenii de activitate, de la industria agroalimentară şi a băuturilor, până la industria textilă sau industria chimică. Indiferent de industria în care activează o companie, epurarea apelor uzate joacă un rol esenţial în sustenabilitatea business-ului şi a mediului înconjurător.

În industrie, apele uzate sunt rezultatul fluxului tehnologic, preluând astfel numeroşi contaminanţi. De cele mai multe ori, este necesară îndepărtarea acestora printr-un proces de epurare adecvat, gândit special astfel încât să răspundă cerinţelor în vigoare.

Valorile limitelor de încărcare cu poluanţi a apelor uzate industriale la evacuarea din staţiile de epurare sunt stabilite în cadrul normativului NTPA, având două standarde:

001 – pentru evacuarea în emisari precum râuri sau fluvii, şi

002 – pentru evacuarea în staţiile de epurare municipale.

Depăşirea valorilor prevăzute în cadrul normativelor duce la costuri suplimentare sau amenzi din partea organismelor de control, iar în unele cazuri chiar la sistarea activităţii sau anularea autorizaţiei de mediu.

Standardele regionale de tratare a apelor uzate pot fi îndeplinite şi menţinute, iar conformitatea poate fi monitorizată în permanenţă.

Beneficiile staţiilor de epurare: un mediu mai curat şi sigur pentru populaţie, eficienţă economică pentru companiile industriale

Dincolo de cadrul legislativ şi amenzile percepute pentru ignorarea acestor probleme, absenţa unui sistem de epurare poate ridica probleme majore şi pentru sănătatea publică. Procesul de epurare a apelor are ca scop principal îmbunătăţirea calităţii apelor, pentru a putea fi eliminate ulterior, fără a dăuna şi a pune în pericol ecosistemul natural.

O staţie de epurare contribuie la menţinerea unui mediu curat asigurând o dezvoltare durabilă a afacerilor şi un viitor mai bun pentru generaţiile următoare. Totodată, investiţia într-o staţie de epurare poate aduce şi beneficii economice, întrucât după tratare, apa poate să fie reintrodusă în ciclul de producţie şi reutilizată, ajutând companiile să minimizeze costurile de procesare a deşeurilor.

Asuma-ti si tu o mica parte de contributie pentru a pastra apele cat mai curate!

Evenimentul lunar “APE CURATE ASUMATE” este organizat  de Portalul PR Spiritual TOT CEEA CE ESTE (totceeaceeste.ro).