Information

Populate the side area with widgets, images, and more. Easily add social icons linking to your social media pages and make sure that they are always just one click away.

Blog

Conducerea LPF acceptă cu seninătate șpaga luată de angajatul său, juristul Constantin Stătescu, de la Casa Pariurilor

Un caz flagrant de conflict de interese a explodat la Liga Profesionistă de Fotbal, după ce s-a aflat că juristul LPF a luat bani de la CASA PARIURILOR peste contractul oficial aflat în derulare între operator și organismal care controlează Liga 1, cu scopul de a contacta fotbaliști din Liga 1, informează sport.hotnews.ro.

Potrivit unui articol publicat de Gazeta Sporturilor, în februarie 2020, pe când pandemia dădea buzna în România, cel mai mare operator de pariuri pe segmentul off-line de la noi, gigantul Fortuna Entertaiment Group (FEG controlează doi dintre jucătorii de marcă de pe piața de gaming de la noi, FORTUNA și CASA PARIURILOR – care dețin un total de circa 3.000 de agenții stradale) avea chef de afaceri și încheia un contract dubios, de Prestații Servicii de Consultanță, cu o firmă obscură din satul Roșu, comuna Chiajna, județul Ilfov. Suma contractului se ridica la 6.000 euro, iar firma respectivă era specializată în comercializarea tricourilor pe eMag.

S-a aflat că reprezentantul firmei implicate în fantomatica asociere cu CASA PARIURILOR este Ioana Maria Stroie, devenită între timp soția lui Constantin Stătescu, nimeni altul decât Directorul Departamentului Juridic din cadrul Ligii Profesioniste de Fotbal.

Pentru dare de mită, Gigi Becali a înfundat pușcăria!

Doar că respectivul contract nu-și avea rostul și nu aducea beneficii instituției, ci doar exclusive lui Stătescu. Care Stătescu, pentru exercitarea obligațiilor de serviciu, era oricum remunerat de Ligă, fiind om de bază în echipa Ligii Profesioniste de Fotbal, alături de secretarul general Justin Ștefan și de președintele Gino Iorgulescu. Juristul a fost însărcinat de casa de pariuri să intermedieze contactul dintre compania de gaming și o serie de fotbaliști și/sau cluburi. Afacerea ”Stătescu-CASA PARIURILOR” seamănă izbitor cu un caz care l-a aruncat după gratii pe Gigi Becali.

Latifundiarul a fost găsit vinovat de instanțe de judecată pentru că le-a oferit celor de la Universitatea Cluj o valiză cu 1,7 milioane de euro, ca să-și apere corect șansele, în ultima etapă a sezonului 2007-2008, la meciul cu rivala CFR Cluj, cu care Steaua se lupta pentru titlu.

S-au acoperit unii pe alții

Înțelegea care i-a umflat conturile lui Stătescu vine peste legătură directă pe care LPF o are cu sponsorul principal al instituției (CASA PARIURILOR), în prezent fiind în derulare contractul semnat de Hattrick Bet SRL/CASA PARIURILOR cu instituția care păstorește prima divizie. Operatorul plătește Ligii Profesioniste circa 2,5 milioane de euro pe sezon.

Așadar, conflictul de interese dintre sponsorul LPF și un angajat al Ligii Profesioniste este evident, dar conține și alte conotații grave, de natură penală. În pofida evidențelor, uluitoare este atitudinea celor implicați, de la conducerea Ligii până la cei direct vizați.

Contactat de Gazetă, Stătescu s-a făcut că plouă: ”Nu sunt eu beneficiarul acelui contract. Nu aș vrea să comentez chestiile astea”, apoi a admis că și-a băgat-o ”la înaintare” pertenera de viață: ”Este fosta mea iubită și, din februarie anul acesta, este soția mea. Contractul la care vă referiți a fost întrerupt în momentul în care Liga Profesionistă de Fotbal a lansat un Cod de Etică”.

Stătescu mai susține că înțelegea cu CASA PARIURILOR a fost anulată între timp, după ce s-ar fi înființat un Cod de Etică la LPF, organism despre care șefii instituției susțin că abia acum se lucrează la el.

”O să lucrăm la un Cod Etic care să elimine orice potențiale conflicte de interese la nivelul Ligii 1, nu doar la nivelul Ligii. Vom vorbi cu fiecare angajat să dea o declarație pe proprie răspundere cum că nu are niciun contract de genul ăsta”, a comentat Justin Ștefan, secretar general LPF.

Gino Iorgulescu, șeful LPF, nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase: “Nu are domnul Stătescu niciun contract. Înainte de căsătorie, nevasta lui a avut, dar contractul s-a reziliat înainte de căsătorie. El ne-a anunțat și l-a reziliat înainte de căsătorie. Nu știu dacă acel contract era sau nu în regulă. Nu m-am uitat și n-am verificat. Am auzit cum ați auzit și dumneavoastră și l-am atenționat. Și după aia, m-a anunțat că l-a reziliat”.

Nici Ștefan, nici Iorgulescu, superiori ierarhic în funcție lui Stătescu, nu vorbesc despre vreo sancțiune aplicată juristului. Șefii acceptă șpaga luată de subaltern și nu văd nimic imoral și ilegal în asta.

Obraznicul Țarog

Mai obraznic și dornic să mute atenția de la caz este Alexandru Țarog, directorul din Fortuna Entertainment Group și cel care a dictat termenii contractului cu Constantin Stătescu: ”Nu uitați, am rugămintea să dați o știre fair și echilibrată. Din râca voastră cu LPF și FRF puteți să lezați o companie care, bună, rea, bagă niște bani în fotbalul românesc. Aș vrea să stau departe de râcile dumneavoastră”.

Se pare că oamenii de decizie de la CASA PARIURILOR, în frunte cu Directorul Departamentului Marketing, Alexandru Țarog, ar fi căutat să încadreze stipendiilor acordate oficialului LPF într-o zonă generică: undeva apropiat de consultanță în domeniul relațiilor cu cluburile sportive de fotbal, afiliate LPF, Stătescu urmând să pună câte o vorbă bună la cluburi ori de câte ori CASA PARIURILOR ar avea nevoie. Cu alte cuvinte, lobby printre jucători și vorbe dulci pentru cluburi.

Jumătate din cei care au lucrat la contractul cu oficialul LPF au dispărut din FEG.

Curios este faptul că jumătate dintre oamenii de la CASA PARIURILOR care au semnat contractul cu Constantin Stătescu au părăsit corabia în următoarele luni sau au făcut un pas în spate. Prima a ieșit din scenă cea care chiar a semnat contractul din partea HATTRICK BET SRL.

Administratorul Monica Voicu nu se mai ocupă de astfel de treburi în cadrul FEG România, fiind mai mult plecată în Cehia. Numele Monicăi Voicu apare în mai toate înțelegerile de top semnate de FORTUNA sau CASA PARIURILOR, începând cu contractul de sponsorizare a echipei naționale de fotbal a României (FORTUNA) și terminând cu cel care a vizat rebranding-ul Ligii 1 (CASA LIGII 1).

Ionuț Andreica, șeful Departamentului Legal din cadrul FEG România, cel care s-a ocupat de compunerea contractului cu SC The Mind Developers SRL, desemnat să ofere o nuanță legală și juridică modulul prin care trebuie să fie plătit Constantin Stătescu, a intrat ulterior într-un con de umbră, pierzându-și rangul. Mai mult, Andrei Stan (cel care se ocupa de activari pe stadioane, contact direct cu echipele) și Bogdan Sonea, pioni importanți în perfectarea contractului, subalterni direcți ai lui Alexandru Țarog (Head of Marketing), au părăsit compania FEG.

FORTUNA a debutat cu scandal pe piață

Operatorul de pariuri FORTUNA, parte a gigantului Gigantul Fortuna Entertaiment Group, a fost implicat, în trecut, într-un scandal public de proporții. În urmă cu 6 ani, atacantul Mihai Costea, pe atunci la formația ilfoveană FC Voluntari, a fost fotografiat într-o agenție de pariuri ”Fortuna” din zona Ilfov, în timp ce își punea biletul, în condițiile în care jucătorii, antrenorii și ceilalți din fotbal nu au voie să parieze nici pe meciurile disputate de formațiile lor, dar nici pe alte partide aflate sub egida FIFA, UEFA, FRF, LPF și AJF.

În imaginea surprinsă de un suporter pe 25 noiembrie 2015, la ora 17.32 și trimisă publicației ”Libertatea”, ”Nilă” stătea aplecat peste un birou și îi dicta operatoarei, de pe telefonul mobil, codul biletului. Casele de pariuri off-line generează, pe site-urile proprii, coduri pentru pariurile alese de jucători. Așa a procedat și Costea. Și-a ales acasă meciurile pe care și-a propus să mizeze bani, iar în agenție a venit doar cu codul biletului.

În prezent, Fortuna Entertaiment Group controlează în România doi dintre jucătorii de marcă de pe piața de gaming. Ambele entități sponsorizează practic întreg fotbalul românesc. FORTUNA este sponsorul naționalei de fotbal și al Ligii 2, iar CASA PARIURILOR este sponsorul Ligii 1.

Șefii Fortuna Entertainment Group, mari probleme cu legea

Cine este Fortuna Entertainment Group? Un colos cehesc, din industria de gaming, lider pe piața Est Europeană, cu subsidiare în Republica Cehă, Slovacia, Polonia, Croația și România. La noi, FEG deține, pe lângă brandurile FORTUNA și CASA, lanțul de farmacii Sensiblu și Dr.Max.

Compania, listată la Bursa de la Praga și la Bursa de la Varșovia, este controlată de Fondul de Investiții Penta (Cehia). În decembrie 2020, unul dintre capii Penta, Jaroslav Hascak, a fost arestat la Bratislava sub acuzația de fapte de corupție și spălare de bani. De numele lui Hascak – care între timp a demisionat – se leagă și faimosul “Dosar Gorila”, scandal declanșat în urma unor scurgeri de informații din arhiva serviciul secret slovac care prezentau metodele deloc legale care au stat la încheierea privatizărilor strategice din fosta Cehoslovacie.

De altfel, de pe urma unei asemenea privatizări suspecte s-ar fi născut și colosul de azi numit Penta. Un alt co-fondator al Penta Investments, Marek Dospiva, a fost dovedit recent ca și-a obținut titlul de doctor în Drept printr-un plagiat grosolan.

Cine este necunoscutul Stătescu

Legătura periculoasă stabilită între Constantin Stătescu și CASA PARIURILOR este amplificată de alte momente. Stătescu a absolvit Universitatea Româno-Americană din București.

A îndeplinit, înainte de a fi angajat ca șef al Departamentului Juridic din cadrul LPF, funcția de Consilier Juridic la Autoritatea Naționala pentru Tineret (MTS) și Consilier Juridic Definitiv/ Șef Serviciu Contencios, în cadrul Companiei Naționale Loteria Română. În vara anului 2019, Stătescu, împreună cu avocatul LPF, Paul Mincu, a făcut parte din delegația campioanei CFR Cluj, în deplasarea realizată de ardeleni în Kazahstan, la un meci din preliminariile UCL.

Voiajul la Astana a celor doi oficialii LPF, făcut pe banii clujenilor, a stârnit aprigi discuții, aceștia fiind acuzați de conflict de interese, asta în condițiile în care atât Constantin Stătescu, cât și Paul Mincu, îndeplineau și încă mai îndeplinesc, în paralel, funcții de observatori LPF la meciurile din Liga 1.

Observatorii oficiali ai LPF au rolul de a supraveghea organizarea meciurilor la care sunt delegați. La finalul partidelor, aceștia întocmesc rapoarte care, în cazul în care cuprind nereguli, le pot aduce cluburilor sancțiuni din partea Ligii Profesioniste. Stătescu nu vede nicio problemă de etică, cu atât mai puțin una de conflict de interere. S-a apărat nonșalant la vremea respectivă, precizând că este o practică folosită de multe echipe.