Ce trebuie sa stii despre un motofierastrau?
Datorita unui motofierastrau, este posibil sa obtii lemn nu numai la scara industriala mare, ci si pentru uz casnic sau de gradina. Merita sa le acorzi atentie modului de alegere insa in functie de necesitati.
Primul instrument de acest tip a fost produs in 1830, iar initiatorul sau a fost inventatorul german Bernard Heine. Interesant este ca initial a fost numit „osteotom” si era destinat taierii oaselor. Andreas Stihl, pe de alta parte, a fost inventatorul drujbei cu motor. Pentru a introduce dispozitivul in productia de masa, in 1927 a fondat o companie care exista si astazi, pe care toata lumea care are vreo idee despre industria sculelor o cunoaste foarte bine. Ferastraie cu lant de tip dalta utilizate astazi sunt ideea lui Joseph Buford Cox in 1947.
Parti componente
Un motofierastrau consta din mai multe componente: un motor, o frana de siguranta, o bara de ghidare, un rezervor de ulei si, evident, un lant de ferastrau. Toate acestea sunt tinute impreuna de corp, care are si un tragaci si un maner.
Lantul se roteste in jurul barei de ghidare care este atasata la corpul fierastraului cu lant. Este realizat din mai multe lame, interconectate, – dinti de tip canelura. Este posibil sa nu para foarte ascutite la prima vedere, dar atunci cand sunt setate la viteza potrivita, taie foarte bine. Este important ca dintii care alcatuiesc lantul sa fie mici, altfel se poate infunda. Un ferastrau cu lant este format din trei randuri de verigi. In partea centrala exista legaturi de ghidare, iar intregul este conectat prin nituri.
Printre ferastraie cu lant, exista ferastraie pe benzina, electrice si cu baterie. Poti face mult zgomot folosind o ferastrau cu lant. Cu toate acestea, probabil ca nu ii va deranja pe multi, deoarece este destinat in principal pentru munca in padure, pe camp – unde nu exista electricitate. Ferastraul cu lant este alimentat cu benzina, iar instrumentul emite poluanti in atmosfera in timpul utilizarii.
Ferastraul electric poate si chiar trebuie utilizat in apropierea casei sau a altui loc cu acces la electricitate. Este mai putin zgomotos decat o ferastrau cu lant si mai convenabil de utilizat.
Pe de alta parte, acele motofierastraie fara fir sunt instrumente pentru taierea rapida, destul de sigura a copacilor si taierea ramurilor mai mici. Acestea ofera confort de utilizare fara teama de a taia cablul de alimentare.
Securitate
La dispozitivele moderne, tendinta de recuperare a ferastraului este foarte limitata, legaturile au fost profilate pentru a reduce nivelul vibratiilor si pentru a face taierea mai eficienta. Toate acestea sunt favorabile sigurantei utilizarii instrumentului, cu toate acestea, atunci cand lucrezi cu acesta, trebuie sa iti amintesti intotdeauna despre ochelarii de protectie, manusile si casca. Asa bucatile de lemn taiate nu te vor afecta.