Cât trăiește un computer? 4 semne că e timpul să-ți cumperi un nou prieten de muncă și de joacă
Ai acasă pe birou un „prieten” de nădejde, care nu te-a lăsat la greu nici când ai avut de terminat acel proiect important pentru cariera ta și nici atunci când trebuia să te bați în jocurile preferate în luptele încinse cu prietenii online. Dar, cum timpul a trecut, poate că acum computerul tău dă semne de „oboseală”.
Longevitatea unui computer este o preocupare destul de importantă pentru cei care au nevoie de el regulat. În cazul celor tip desktop există o mai mare flexibilitate de a customiza componentele decât în cazul unui laptop. Aceste device-uri neportabile ar trebui să ofere un timp de utilizare fără probleme de minimum trei ani de la data cumpărării.
Iată care sunt semnele cele mai vizibile că e timpul pentru un computer nou
- Upgrade-ul componentelor duce la probleme de compatibilitate
În mod obișnuit, cumpărarea de memorie RAM suplimentară sau adăugarea unui SSD (solid-state drive) în locul demodatului HDD (hard-disk drive) reprezintă primii pași pentru a mări puterea unui computer ceva mai vechi. Dar atunci când vrei să schimbi placa de bază sau procesorul pot apărea probleme de compatibilitate.
Atunci ai putea să realizezi că majoritatea componentelor sistemului tău trebuie schimbate. Costurile ar putea fi prea mari, iar în acest caz cel mai indicat ar fi să cumperi un computer nou. Dacă nu deții suma de bani necesară, poți apela la un împrumut rapid avantajos, mai ales dacă achiziția nu suferă amânare.
- Încărcarea aplicațiilor durează tot mai mult timp
Aplicațiile sau softurile cu care lucrezi, inclusiv noile jocuri care apar tot mai des, pot avea nevoie de mai mult timp să se încarce pe computere mai vechi. Dacă folosești programe de ultimă oră, vechile componente ale device-ului tău ar putea să nu mai fie în stare să țină pasul cu cerințele.
Analizează compatibilitatea și cerințele minimale atunci când instalezi ceva nou, dar ține cont că chiar dacă treci de această verificare, nu înseamnă că te vei bucura de o experiență prea plăcută.
- Sunt probleme evidente în multitasking
Dacă observi că laptopul tău are dificultăți în a rula două sau mai multe aplicații simultan, ar putea fi timpul pentru unul nou. Când nu poți trece rapid de la un program deschis la altul, trebuie să accepți că echipamentul tău și-a cam atins durata de funcționare optimă.
Probleme similare poți observa și atunci când ai mai multe taburi deschise în browserul cu care lucrezi. Deși, în acest caz, cauza poate fi și nevoia de mai mult RAM, mai ales dacă pe lângă internet mai folosești în același timp și alte aplicații mari consumatoare de memorie.
- Pornirea și închiderea sistemului durează foarte mult
Dacă observi că durează enorm ca să închizi sau să deschizi computerul, asta ar trebui să-ți dea de gândit că acesta își cam atinge ultima perioadă a „vieții”. Acest semn poate fi totuși înșelător și mai poate însemna că există mult prea multe aplicații setate să se încarce automat la pornirea sistemului.
Cu câteva mici setări ai putea să reduci numărul acestor programe, multe dintre ele non esențiale, și să verifici apoi dacă sistemul pornește mai repede. Dacă problema persistă, ar fi timpul să te gândești la unul nou în viitorul apropiat.
În concluzie, un computer, ca orice mașinărie, nu durează o viață, oricât de mult ai ține la el. Tehnologia evoluează exponențial, iar dacă vrei să ții pasul cu aceasta, o dată la câțiva ani vei fi nevoit să te dotezi cu sisteme noi și performante.
Sursa foto: www.shutterstock.com