Information

Populate the side area with widgets, images, and more. Easily add social icons linking to your social media pages and make sure that they are always just one click away.

Blog

Care sunt semnele care arata ca trebuie sa fie schimbat ambreiajul?

Printre piesele masinilor cu transmisie manuala se numara si ambreiajul. Acesta asigura conectarea motorului la cutia de viteze si este controlat de sofer. Dupa un anumit timp de folosire, ambreiajul ajunge sa se uzeze si sa necesite schimbare.

In procesul de schimbare ambreiaj vor trebui inlocuite mai multe elemente: discul de ambreiaj, placa, rulmentul si in unele cazuri ( mai ales la masinile diesel), volantul.

Daca in cazul altor piese intervalul de schimbare este oarecum fix ( o anvelopa, spre exemplu, rezista 60-70000 de km), in cazul ambreiajului, intervalul de schimbare variaza foarte mult. Un ambreiaj poate sa reziste 10 000 de km sau 150 000 de km iar valoarea depinde foarte mult de modul in care conduci.

Care sunt semnele care arata ca trebuie sa fie schimbat ambreiajul?

  • Pozitia de cuplare a pedalei de ambreiaj se modifica. Cu cat este mai uzat ambreiajul, cu atat cuplarea se face mai sus. Atunci cand kitul este nou, pozitia de cuplare este aproape de podeaua masinii;
  • Masina nu mai demareaza asa cum trebuie. Daca schimbi din viteza a doua in a 3-a si accelerezi puternic, masina trebuie sa demareze si turatia sa creasca. Daca acceleratia se face in gol, sunt sanse mari sa fie nevoie de schimbarea ambreiajului;
  • Schimbarea treptelor de viteze devine mai dificila. Daca schimbarea vitezei in marsarier sau in orice alta treapta ti se pare dificila, este posibil ca ambreiajul sa fie problema;
  • Apar zgomote ciudate la pedala de ambreiaj. Atunci cand mecanismul ambreiajului incepe sa produca zgomote, inlocuirea este cea mai buna solutie;
  • Apare un miros neplacut in cabina. Nu in ultimul rand, printre semnele unui ambreiaj stricat se numara si un miros urat in cabina. Mirosul neplacut vine de la faptul ca fatadele ambreiajului sunt supraincalzite. De regula, acest lucru apare atunci cand stai cu piciorul pe ambreiaj la semafor sau atunci cand conduci agresiv.

Ce trebuie sa faci pentru a creste durata de viata a ambreiajului?

1. Evita sa tii piciorul pe ambreiaj atunci cand nu il folosesti!

2. Incearca sa nu conduci foarte agresiv, chiar daca este distractiv;

3. Atunci cand esti in panta, evita sa tii masina pe loc cu ajutorul ambreiajului si a acceleratiei. Pentru a ramane stabil, cel mai bine este sa folosesti frana de mana.

Ce trebuie sa faci daca s-a stricat ambreiajul?

Singurul lucru pe care il poti face este sa il schimbi. Pe https://www.revizieautoservice.ro/ gasesti atat piese de schimb, cat si servicii de manopera. In general, costul ambreiajului este destul de mare. Acesta pleaca de la cateva sute de lei pana la peste 1000 de euro, fara manopera. Tocmai de aceea, pentru a evita cheltuieli inutile este bine sa protejezi cat mai bine aceasta piesa.