Information

Populate the side area with widgets, images, and more. Easily add social icons linking to your social media pages and make sure that they are always just one click away.

Blog

Când și cum începem să plantăm bulbi de primăvară – păreri utile oferite de Grădinamax

Florile ce cresc din bulbi pot fi extrem de decorative în grădină, în special dacă facem alegeri potrivite. Bulbii pot produce flori în perioade diferite, ceea ce înseamnă că ne putem bucura de flori din primăvară și până toamna târziu. Vezi ce păreri ofera echipa Grădinamax, cu privire la cea mai bună perioadă și cele mai bune practici de plantare a bulbilor, pentru succes garantat în grădină.

Majoritatea din noi, când ne gândim la flori, nu luăm întotdeauna în considerare bulbii. Având în vedere cât de ușor de cresc plantele cu bulbi, e păcat să nu avem măcar câțiva bulbi plantați în grădină. Pe lângă asta, bulbii ne oferă o varietate imensă de plante, colorate și parfumate, ideale pentru decorul oricărei grădini. Cu un pic de atenție și grijă, bulbii se dezvoltă și se pot înmulți fără probleme în grădina ta. Așadar, vrei mai multă culoare fără prea mari bătăi de cap? Începe să plantezi bulbi în primăvară (sau toamnă) și vei vedea schimbarea.

  • Când se plantează bulbii de flori?

Perioada de plantare a bulbilor depinde de tipul de bulbi. Spre exemplu, lalelele, narcisele, zambilele și brândușele au nevoie de o perioadă de temperaturi scăzute (pâna la 16 săptămâni de frig) pentru a înflori în primăvară. În zonele unde temperaturile nu scad sub 12 grade Celsius în sol și sub 10 grade în aer, se practică ținerea bulbilor la frigider pentru o perioadă de 10-12 săptămâni. 

Dacă nu vrei să îți bați capul cu asta sau vrei să plantezi bulbi în primăvară, când e suficient de cald, poți alege bulbi de anemone, ranunculus, amaryllis sau frezii. Acestea înfloresc mai târziu pentru că au nevoie de ceva mai multă căldură pentru a se dezvolta. Totuși, dacă ai astfel de bulbi în grădină, vezi dacă soiurile alese suportă înghețul. Dacă nu, va trebui să scoți bulbii din sol și să îi păstrezi într-un loc ferit până la trecerea iernii. Bulbii de frezii, de exemplu, nu vor rezista la temperaturi sub punctul de îngheț. 

  • Cum se plantează bulbii în straturile de flori

Bulbii de flori vor crea efecte spectaculoase de culoare atunci când sunt plantați în straturi sau în scop decorativ de-a lungul bordurilor. Pentru a avea efectul dorit, e recomandat să plantezi bulbii în grupuri de 6-7 bulbi.

Referitor la adâncimea de plantare a bulbilor, regula generală spune că groapa trebuie să fie de două sau trei ori mai adâncă decât înălțimea bulbului. Dar, verifică întotdeauna recomandările furnizorului de bulbi. Pentru anumite soiuri s-ar putea ca recomandările să fie diferite.

Bulbii trebuie plantați la o distanță dublă față de lățimea bulbului, pentru a oferi plantei suficient spațiu de dezvoltare. Bineînțeles, ai grijă să plantezi bulbii corect întotdeauna, cu vârful ascuțit în sus. După ce ai poziționat bulbii în groapă, așează sol peste ei și presează ușor. Nu este necesar să uzi după plantare, decât dacă solul este uscat.

  • Cum se plantează bulbii în ghivece și jardiniere

Dacă nu ai loc în grădină sau pur și simplu vrei să te bucuri de flori colorate în diverse aranjamente, poți planta bulbi în ghivece, jardiniere și alt fel de recipiente. Este chiar ușor să faci asta. Trebuie doar să alegi un substrat de calitate, bogat în materie organică și care se drenează ușor. 

Pentru aranjamente spectaculoase, umple recipientul cu cât de mulți bulbi poți. Desigur, ai grijă ca aceștia să nu se atingă. Mai precis, lasă distanță între ei cât lățimea unui bulb. Poți chiar să îi așezi în straturi, poziționând bulbii mai mari la fund și pe cei mici către partea superioară a recipientului. 

De îndată ce ai plantat bulbii, udă-i o singură dată. Apoi, reia udarea și fă asta regulat pe perioada de creștere activă (de când răsare planta și până se ofilește). Totuși, ai grijă să nu exagerezi cu udatul, pentru că poate duce la putrezirea bulbilor.

Cu ajutorul acestor sfaturi și păreri de la Grădinamax vei reuși cu siguranță să ai o grădină mai colorată și mai veselă în acest an. Pregătește planul pentru plantarea bulbilor de primăvară, ce vor înflori la vară, și, de ce nu, planul pentru bulbii de toamnă. Astfel, începând de primăvara următoare, vei avea flori pe tot parcursul sezonului cald.