
5 reguli de gestionare a banilor în familie

Gestionarea veniturilor nu este o treabă ușoară, nici atunci când banii sunt mai puțini decât nevoile, nici atunci când există un surplus suficient de mare pentru a sta mai relaxați. Cum într-o familie, în care partenerii au scopuri comune, există transparență în privința veniturilor și cheltuielilor, organizarea și controlul bugetului în comun este mult mai simplă și mai eficientă. Acesta este și motivul pentru care dorim să vă prezentăm mai jos 5 reguli de gestionarea banilor în familie.
Cea mai mare greșeală pe care o face un cuplu care locuiește în aceeași casă și are planuri de viitor serioase sau o familie cu acte în regulă, copii și chiar animale de companie, este să țină bugete separate și să nu știe niciunul de celălalt în privința veniturilor, cheltuielilor, economiilor și investițiilor.
Educația financiară în familie este din păcate un capitol pe care cei mai mulți dintre noi îl descoperim foarte târziu, atunci când deja cheltuielile și datoriile ne copleșesc. Cum lucrurile se află într-o continuă dinamică și nevoile curente ale unei familii includ tot mai multe aspecte, organizarea trebuie făcută astăzi cu mare atenție la mult mai multe detalii. Catălina Duțu – eacs.ro – îți descrie 5 reguli de bază să ai controlul asupra bugetului familiei.
Iată care sunt cele 5 regulile de bază pentru gestionarea banilor în familie:
1. Stabiliți un buget de familie realist și echilibrat
În acest buget trebuie să includeți obligatoriu veniturile constante și toate cheltuielile cu întreținerea, chiria sau ratele la bancă, mâncare, transport, medicamente, situații de urgență.
2. Îndatorați-vă numai pentru lucruri importante
Un card de credit sau un împrumut bancar sunt utile decât dacă vreți să faceți ceva important cu banii sau să cumpărați ceva care să vă schimbe calitatea vieții. Pentru lucruri mai puțin importante, precum o canapea nouă, un televizor, haine de firmă, redecorarea casei ș.a. este de preferat să faceți economii.
3. Economisește
Oricât de puțin ai economisi, în timp acești bani vă pot fi utili pentru a vă face periodic mici cadouri și bucurii, inclusiv pentru a avea un venit în plus la bătrânețe. La acest capitol putem include nu doar economiile cu utilizare imediată, ci și pe cele cu miză pe termen mai îndelungat. Economisește pentru educația ta și a copiilor, pentru călătoriile mult visate, pentru o pensie mai mare.
4. Nu cumpăra lucruri de care nu ai neapărată nevoie
Dorința de a fi la modă, a dispune de aparatură și gadget-uri de ultimă generație sau de a avea mereu frigiderul plin, poate duce adesea la cheltuieli în plus, nejustificate. Hainele se demodează, aparatura se uzează moral și mâncarea se strică. Dacă veți face un calcul simplu în privința cuantumului, veți fi foarte surprinși câți bani sunt folosiți pentru lucruri de care nu aveți neapărat nevoie.
5. Aveți mereu la dispoziție un fond de urgență
Situațiile neplăcute pot să apară în viața oricui, în orice moment. Pierderea jobului, mașina care se strică, accidente, complicații de sănătate foarte costisitoare, ce nu pot fi acoperite de asigurări, creșterea dobânzilor etc. Pentru urgențe majore este nevoie să aveți la dispoziție un fond ce trebuie să includă minimum cheltuielile pe trei luni.
În concluzie, dacă veți ține seama de toate aceste aspecte, situația financiară și siguranța viitorului vor depinde mult mai mult de voi. În cazul în care vreți să aflați mai multe și din timp, nu strică chiar să vă înscrieți la un curs de managementul banilor.