Information

Populate the side area with widgets, images, and more. Easily add social icons linking to your social media pages and make sure that they are always just one click away.

Blog

5 Curiozități despre amanet

În trecut, casele de amanet erau privite drept ultima soluție pentru persoanele cu posibilități financiare limitate, care abia își duceau traiul de la o zi la alta.

În prezent, casele de amanet au devenit extrem de populare, oameni de orice categorie socială apelând la această formă modernă de finanțare, prin prisma avantajelor pe care le furnizează.

Totuși, această activitate este desfășurată încă din cele mai vechi timpuri, motiv pentru care, de-a lungul secolelor, au circulat numeroase informații și mituri despre amanet 

Prima formă de amanet a apărut acum 3000 de ani

Conform documentelor istorice, primele instituții financiare, care aveau rolul amanetelor de astăzi, au apărut în urmă cu aproximativ 3000 de ani, în China, Grecia Antică și Imperiul Roman.

Lumea Nouă, descoperită cu finanțări obținute prin amanetare

În numeroase scrieri istorice este menționat faptul că expediția lui Cristofor Columb către Lumea Nouă (descoperirea Americii) a fost susținută de Regina Isabella a Spaniei.

Mai precis, s-a scris că finanțările pentru călătoriile sale au fost obținute prin amanetarea bijuteriilor regale, printre care și un colier cu rubine (primit de la Regele Ferdinand, drept cadou de nuntă) de către Regina Isabella.

Proveniența bunurilor, un risc pentru amanet

Bunurile care sunt aduse pentru a fi amanetate de cele mai multe ori nu pot fi verificate, din perspectiva provenienței. Analizând acest aspect, este de la sine înțeles că orice casă de amanet își asumă riscuri.

Din acest motiv, foarte multe case de amanet implementează anumite măsuri moderne de precauție, ce constau în solicitarea documentelor de identitate și chiar luarea unor amprente.

Existența caselor de amanet de lux

În trecut casele de amanet erau dedicate, în special, persoanelor din categorii defavorizate, însă, în prezent, acestea se adresează tuturor persoanelor, indiferent de posibilitățile lor financiare. Există anumite case de amanet de lux, care împrumută sume foarte mari de bani, în schimbul unor obiecte valoroase, lăsate drept gaj. Acestea vin în sprijinul persoanelor care beneficiază de venituri peste medie, dar care în momente de criză financiară, au nevoie urgentă de un fond de capital.

Totodată, există și case de amanet care oferă clienților în anumite perioade diferite beneficii, cum ar fi un preț preferențial pentru gramul de aur, mai ales în cazul serviciilor de amanet de acasă.

Spre exemplu, în agențiile TEZAUR clienții pot obține rapid sume de bani din vânzarea unor obiecte din aur, care nu mai sunt de interes pentru aceștia prin intermediul serviciului de cumpărare aur. Optând pentru un astfel de serviciu, clienții pot să își vândă diferite bijuterii vechi, având posibilitatea de a achiziționa mai târziu bijuterii noi.

Care sunt cele mai amanetate obiecte?

Inițial, casele de amanet primeau drept gaj bijuterii și obiecte din metale prețioase, dar cu timpul, acestea și-au lărgit viziunea. Astăzi există și case de amanet care vizează și obiectele de artă vintage sau instrumentele muzicale.

Însă, cele mai amanetate obiecte rămân bijuteriile din aur și cele cu pietre prețioase care sunt urmate, la o diferență foarte mică, de gadgeturi și electrocasnice.