3 sfaturi utile pentru proaspeții posesori ai unui permis de conducere: care sunt detaliile pe care să NU le pui NICIODATĂ pe locul al doilea?
Fie că ai împlinit frumoasa vârstă de 18 ani și ai primit în dar prima ta mașină, ori că ai lăsat în sfârșit fricile deoparte și ți-ai luat permisul de conducere, bucuria primelor drumuri cu mașina personală te va copleși cu siguranță. Poate o să vrei să te acomodezi cu autoturismul într-o parcare goală sau pe un câmp, pentru a fi sigur că îl controlezi cum trebuie, ori poate, din contră, vei alege să înfrunți direct traficul din marile orașe.
Indiferent de situația concretă în care te afli, un lucru este cert: nu trebuie să uiți niciodată să verifici că toate elementele mașinii sunt în stare perfectă. Zilnic posturile de știri de la televizor și de la radio aduc în atenția publicului zeci de accidente, însă prea puține detalii privind cauzele acestora sunt oferite ascultătorilor.
Iată 3 pași pe care trebuie să-i parcurgi periodic pentru a fi convins că mașina ta te poate duce în siguranță la orice destinație:
- Trebuie sa ai anvelopele potrivite
Unul dintre lucrurile de care mulți nu se preocupă așa cum ar trebui, este schimbarea periodică a anvelopelor. Primul criteriu după care trebuie să te orientezi este acela al temperaturii de afară. Atunci când termometrele arată mai mult de 7 grade Celsius, este cazul să treci la cauciucurile de vară, pe când în perioadele mai reci trebuie să echipezi mașina cu cele de iarnă. Schimbarea anvelopelor este justificată de caracteristicile diferite ale materialelor din care sunt făcute, fiecare dintre cele două categorii fiind adaptate condițiilor meteo specifice verii sau iernii.
Dacă te-a prins vara fără să fi făcut această trecere absolut necesară, aruncă un ochi peste gama de produse puse la dispoziție de anvelope-oferte.ro. Vei găsi în cadrul acesteia inclusiv anvelopele Armstrong de vară, alegerea perfectă pentru orice vehicul. Ține cont și de vechimea cauciucurilor folosite. Adesea, nu mai contează dacă le schimbi pe cele de iarnă cu unele de vară mult prea vechi și crăpate. După 4-5 ani de utilizare, este cazul să renunți definitiv la un set de anvelope.
- Verifică nivelul lichidului de frână
Lichidul de frână este o altă chestiune a cărei utilitate este mai greu de înțeles. Acest lucru se datorează faptului că mașinile funcționează și cu nivele scăzute ale acestuia. Totuși, importanța lui nu este de neglijat sub nicio formă. Dă ascultare semnalelor mașinii tale în legătură cu această importantă componentă și completează periodic lichidul de frână, dacă este cazul. Poți înfăptui această procedură de unul singur, sau la un service autorizat, această din urmă variantă fiind de preferat, dat fiind rolul lichidului de frână.
- Nu uita să faci ITP-ul
Pe lângă scopul evident al inspecției tehnice periodice de a te asigura că toate componentele mașinii tale funcționează conform standardelor, mai există și latura legală a problemei. Dacă ești un șofer grijuliu și asiguri mentenanța autoturismului tău, poți avea norocul ca acesta să funcționeze perfect, dar și ghinionul de a uita să mai treci pe la service pentru reînnoirea ITP-ului.
Atenție, însă, căci legea nu te păsuiește, chiar dacă nu ai evitat cu rea-credință această verificare. Așadar, ține minte că mașinile noi trebuie inspectate după 3 ani de la achiziționare, urmând ca procesul să se repete o dată la 2 ani, pentru autoturismele cu o vechime mai mică de 12 ani. Ulterior, această procedură trebuie realizată anual.
În concluzie, nu te lăsa dus de val și rămâi cu capul pe umeri, chiar dacă ești entuziasmat de noua ta calitate, cea de șofer. Siguranța ta și a celor din jur trebuie să fie întotdeauna pe primul loc.
Sursa foto: Pexels.com