Link-uri utile:

Clubul Media Business – https://clubulmedia.ro/

Vlogul Elenei Chiriac – https://elennaq.com/

Blogul lui Romeo Chiriac – https://chiromelu.blogspot.com/

Sport Magazin – https://sportm.ro/

Sport Profit – https://sportprofit.ro/

Super Profit – http://superprofit.ro/

Tot Ceea Ce Este – http://totceeaceeste.ro/

Observator Culinar – https://observatorculinar.ro/

Revista Succes – https://asociatiasucces.ro/revista/

Asociatia Succes in Educatie si Sport – https://asociatiasucces.ro/

Succes Grup – https://succes-grup.ro/

Business Lounge – https://thebusinesslounge.ro/

TTT Labs – https://tttlabs.ro/

 

 

Da-i copilului tau o sansa cu celulele stem

30 iul. Da-i copilului tau o sansa cu celulele stem

Gratie modurilor uimitoare in care celulele stem sunt folosite in industria medicala, din ce in ce mai multi tineri parinti opteaza pentru recoltarea acestora inca de la nasterea copilului. Motivul este unul simplu, pentru a avea la indemana pentru o perioada lunga de timp o grefa de celule stem care sa poata fi transplantata oricand proprietarul ei sau rudele apropiate ale acestuia sufera de o maladie care poate fi tratata prin intermediul lor.

Doua tipuri foarte importante de celule stem sunt recoltate in momentul nasterii pruncului, cele mezenchimale si cele hematopoietice. Acestea din urma pot fi numite ca fiind precursoarele hematiilor,si se recolteaza din vena care strabate cordonul ombilical, dupa ce acesta esste despris de trupul mamei si cel al pruncului. Desi aceste celule sunt utile atunci cand pruncul sufera de o problema medicala de ordin sanguin, si de asemenea si in lupta impotriva bolilor care afecteaza sistemul imunitar, celulele stem mezenchimale, cele recoltate din placenta, sunt mai utile si pot fi folosite pentru tratarea a unui numar mai mare de boli.

Pana la ora actuala se preconizeaza ca celulele stem au facut obiectul a peste 35000 de transplanturi la nivel mondial. Cel mai des acestea au fost folosite pentru tratarea limfomului, mielodisplaziei si a anemiei aplastice severe. Cu toate acestea, este cert faptul ca celulele stem au inceput sa fie folosite si pentru tratarea altor maladii, precum cele ereditare, sau a bolilor degenerativ nervoase.

Recoltarea se realizeaza prin metode non-invazive atat pentru noul nascut cat si pentru mama. Cea mai des folosita metoda se numeste in termenii de specialitate tehnica inchisa. Aceasta este asemanatoare celei de colectare folosite in ultimul deceniu. Astfel, tehnicianul, canuleaza vena cordonului ombilical prin intermediul unui ac conectat la o punga unde se colecteaza sangele. In medie, 75 de mililitrii de sange sunt colectati in cadrul acestei proceduri. Aceasta poate sa fie pornita inainte sau dupa epulzarea placentei de catre mama. Dupa recoltare urmeaza diferiti pasi pentru curatarea sangelui, racirea treptata a acestuia si depozitarea iin vederea unui viitor transplant in cadrul „seifului criogenic” al unei banci de celule stem.

Experienta nasterii nu este in niciun fel afectata sau influentata de aceasta procedura de recoltare. Acesta este si unul dintre motivele principale pentru care ar trebui sa aveti in vedere recoltarea de celule stem inca de la nasterea celui mic. Avand in vedere faptul ca aceasta operatiune nu impune nici riscuri si nici nu are efecte adverse pe termen lung sau scurt. Avand in vedere ritmul alert in care medicina evolueaza, putem fi siguri ca pe viitor vom observa si mai multe intrebuintari pentru celulele stem, fapt pentru care ar trebui sa ne gandim serios la recoltarea acestora inca din primele momente ale vietii.

Transplantul de celule este un proces care se desfasoara prin intermediul bancii care depoziteaza grefa de celule, dar si prin intermediul unei unitati sanitare specializate in astfel de proceduri. Astfel, in momentul in care cererea de transplant este inaintata, banca va elibera grefa, o va dezgheta, iar dupa caz aceasta va fi folosita pentru transplanturi autologe, adica proprietarul isi primeste grefa de celule proprie, sau alogene, adica aceasta ajunge la o ruda apropiata.

O grefa de celule stem poate fi folosita pentru o perioada lunga dupa nastere. In prezent recordul este de aproximativ 20 de ani, dar este cert faptul ca acesta poate fi batut in urmatorii ani. O maladie disfunctionala poate lovi oricand, mai ales daca au fost si precedente in familie, tocmai de aceea, o grefa de celule stem poate fi unealta perfecta atunci cand astfel de situatii neprevazute si dramatice apar. In prezent, cei care au nevoie de un transplant, dar nu au recoltat inca de la inceput celule stem trebuie sa primeasca transplanturi din partea mai multor donatori. Dar nu intotdeauna aceste operatii reusesc, deoarece ca si in cazul altor tipuri de transplanturi, acestea pot fi refuzate de catre corpul primitorului. Tocmai de aceea, celulele stem hematopoietice si mezenchimale colectate inca de la nastere sunt cea mai buna solutie atat pentru cel mic cat si pentru rudele apropiate ale acestuia.

Gratie modului magnific in care medicina si lupta impotriva maladiilor ereditare si degenerative evolueazaz, nu exista niciun motiv pentru care sa nu recoltati celule stem inca de la nasterea celui mic.

Tags:
Niciun comentariu

Sorry, the comment form is closed at this time.