Information

Populate the side area with widgets, images, and more. Easily add social icons linking to your social media pages and make sure that they are always just one click away.

Blog

Lectura inseamna crestere

Sfaturi practice pentru alegerea si citirea cartilor, in 2021

Cat esti tanar, doua lucruri par sa fie extrem de importante – relatiile pe care le construiesti si cartile pe care le citesti. Aceste doua directii ne ajuta sa crestem, sa ne dezvoltam si sa ne motiveze, foarte adesea, dand chiar sens vietii noastre. Cum sa alegem insa cartile, acum, in aceasta era a informatiei, cand suntem bombardati de optiuni? Nu totul se rezume la titluri sau la popularitate. Nu totul se rezuma la numere – cate carti am citit intr-o luna sau intr-un an. Ci este vorba despre a citi carti care ne provoaca gandirea, care ne transforma mentalitate, care ne reaprind pasiunile, ne redau speranta si ne fac sa schimbam anumite lucruri din vietile noatre. Cu cat citesti mai mult din aceste carti, cu atat vei fi mai diferentiat de lumea din jurul tau.

Iata asadar cateva “filtre” pe care sa le folosim, atunci cand cautam carti, in special in anii de tinerete:

  1. Întrebați persoanele ce au o poziție / un statut pe care l-ati dori să împărtășească o listă de cărți care i-au modelat.

Marii lideri nu “apar” doar. Acest lucru necesită intenționalitate. Ceva sau cineva i-a modelat. Indiferent dacă este un antreprenor pe care îl respectați, un lider intr-un alt domeniu, o persoana în care aveți încredere sau un scriitor pe care îl admirați, trimiteți-le un e-mail și cereți-le recomandări.

  1. Nu trebuie să fiți de acord cu tot ce există într-o carte pentru a ramane cu ceva “bun” din ea.

Cu mai multe ocazii, cineva mi-a cerut o recomandare de carte și, după ce le-am dat una, răspunsul a fost: „Ei bine, nu sunt de acord cu unele lucruri pe care le cred acesti autori”.

Dacă nu sunteți de acord cu ceva, este în regulă. Dar nu aruncați copilul cu tot cu apa in care l-ati spalat, cum spune un proverb romanesc! Scopul tău principal, in lectura, nu este să-ți afirmi convingerile. Scopul tău principal este să-ți extinzi mintea.

  1. Scoate in evidenta pasajele importante. Ia notițe în timp ce citești. Citeste pentru transformare, nu pentru informații.

Carioci colorate, markere, pixuri, creioane… scriere pe margini… Nu este nimic gresit in a adauga notite pe cartile pe care le citesti – desigur, daca iti apartin (si nu sunt imprumutate). La încheierea fiecărei cărți, poti sa scrii o recenzie in libraria online de unde ai cumparat-o sau in alt loc. Ori poti face un scurt rezumat, pentru tine sau pentru cei de langa tine. Dacă nu faci acest lucru, inseamna ca citesti doar pentru informații. Cei mai buni lideri nu citesc niciodată de dragul lecturii. Ei citesc întotdeauna pentru transformare. Trebuie să ai dorința de a învăța. În caz contrar, este ca si cum doar ai bifa ceva de pe o lista. Iar asta poate sa insemne… timp pierdut!

  1. Nu te lasa convins de nevoia de a termina fiecare carte pe care o începe.

Dacă este o carte slaba, opreste-te din lectura. Acorda fiecarei lecturi 2-3 capitole. După aceea, dacă nu esti convins de adevarurile sau utilitate cartii, poti renunta.

  1. Fii intenționat să investești în tine.

Creșterea personală este la fel ca orice altă disciplină – necesită intenționalitate. Poate vreme de multe zile nu vei avea chef să deschizi o carte. Ceea ce separă mediocritatea de maretie este modul în care actionezi în acele zile în care nu ai chef să citești. Fa din creșterea personală un obicei zilnic. Poate că sunt 20 de minute pe zi. Poate că este 15. Oricat ar fi, alocați-vă timp pentru a investi în voi înșivă.

Te-am motivat sa citesti mai mult in acest nou an? Daca da, nu ezita sa cumperi carti noi ce se potrivesc intereselor tale – descopera o multime de titluri noi, in libraria crestina Gold Books!