Haina de blana naturala – prietenoasa cu mediul inconjurator si cu oamenii
Haina de blana naturala continua sa fie un subiect amplu dezbatut. Pe de o parte, ne dorim sa protejam animalele, iar pe de alta parte, ne dorim sa protejam mediul inconjurator. Iata ca majoritatea materialelor sintetice folosite la fabricarea de articole vestimentare de iarna au nevoie de o perioada indelungata de timp pentru a se descompune complet. Blana artificiala, alternativa la blana naturala, este un produs 100% pe baza de petrol, nebiodegradabil. Din ce in ce mai mult, observam ca industria modei se concentreaza acum pe materiale ecologice, dorind sa inlocuiasca materialele sintetice cu materiale naturale, prietenoase cu oamenii sau, cel putin, doreste sa adauge mai multe materii prime reciclate in procesul de fabricatie. Orice produs sintetic, cum ar fi blana artificiala, care este o resursa neregenerabila, dificil de extras, transportat si procesat, se transforma incet, dar constant, intr-o mare ingrijorare la adresa mediului.
Ce se intampla cu o haina de blana artificiala uzata?
V-ati gandit vreodata ce se intampla cu o haina de blana artificiala care este deja foarte uzata? Atunci cand o blana artificiala ajunge la finalul duratei sale de viata, este aruncata si ajunge la gropile de gunoi, acolo unde va contamina mediul inconjurator. Acele microfibre petrochimice minuscule si foarte usoare vor ramane ingropate in pamant timp de sute de ani sau vor ajunge in aer, in rauri si in mare, poluand sursele de apa si toate vietuitoarele din ele. In cele din urma, acele microfibre se vor intoarce din nou la oameni, prin mancarea si apa pe care le consumam. Acesta este circuitul firesc al plasticului in natura. Haina de blana artificiala este fabricata din asa-numitele microparticule de plastic, cea mai mare problema de mediu de mai multi ani incoace. Conform celor mai recente studii, oamenii mananca cel putin 50.000 de particule de plastic pe an.
Haina de blana naturala – sigura pentru sanatatea noastra
Chiar daca nu acordati o atentie sporita mediului inconjurator sau alimentelor pe care obisnuiti sa le consumati, tot este indicat sa optati pentru haine de blana naturala si sa le evitati pe cele din blana artificiala. Mai multe studii au confirmat faptul ca utilizarea materialelor sintetice poate creste sansele de a dezvolta cancer, infertilitate si probleme respiratorii. Blana naturala, pe de alta parte, este un articol vestimentar organic, de lunga durata, degradabil si 100% prietenos cu starea noastra de sanatate.
Asigurati-va totusi ca evitati modelele ieftine de haine de blana, de calitate scazuta, care par suspecte in ceea ce priveste originea blanii si metodele de productie. Alegeti o haina de blana de calitate cat mai inalta si oferiti-i ingrijirea de care are nevoie. Cu o ingrijire adecvata, cele mai multe haine de blana naturala pot dura aproape un deceniu, in timp ce haina de blana de nurca sau de samur poate fi transmisa generatiilor urmatoare.