Ești pasionat de artă? Iată CE markere trebuie neapărat să încerci!
Arta reprezintă o explorare a limitelor imaginației, a îndemânării artistului, a exprimării celor mai profunde emoții. A face artă înseamnă a te provoca singur, constant, să treci dincolo de granițele personale și să explorezi noi teritorii. Și aici nu este vorba numai despre pictura în sine, ci și despre tehnicile folosite pentru crearea ei.
De multe ori, în discuțiile artiștilor apare întrebarea: „Care sunt cele mai bune instrumente pentru desen sau pictură?” În cazul tablourilor, disputa se va da între uleiuri, acrilice sau gouache și tempera. Cei care preferă desenul pendulează între grafit, cărbune sau pasteluri. Cele neglijate de majoritatea sunt markerele.
Dacă și tu ai vrea să încerci să faci grafica și simți că te atrage această nouă modalitate de exprimare a stărilor tale sufletești, dar nu știi de unde să începi, ai ajuns unde trebuie!
Iată care sunt cele mai bune markere de pe piață pe care trebuie să le încerci!
- COPIC
Markerele COPIC sunt un vis devenit realitate pentru împătimiții de grafică. Prevăzute cu două capete, unul cu vârf de tip pensula și unul medium broad, ele funcționează cu o cerneală de înaltă calitate, pe bază de alcool și pigmenți, care nu deteriorează pagina, indiferent de câte retușuri faci.
Și, în timp ce vârful medium board funcționează ca unul normal, pentru tușele expresive, liniile fine de detaliu și acoperirea uniformă a unor regiuni mari, pensula este adevărata vedetă. Fină și flexibilă, ea dă senzația că utilizezi una reală și nu un marker, venind foarte delicat în contact cu foaia. Atenție, însă: dacă ești în căutarea pigmentului și a nuanțelor tari și vii, aceste markere nu sunt foarte potrivite pentru tine. Deși conțin și acest tip de culori, per total ele seamănă mai mult cu pastelurile, fiind extrem de potrivite pentru umbre și highlight-uri, dar și pentru blenduri!
Disponibile în două seturi mari, Sketch, dedicată profesioniștilor și Ciao, mai bună pentru începători, ele pot fi folosite în funcție de nivelul tău de pregătire. Ambele colecții conțin markere reîncărcabile, deci, odată cumpărate, acestea nu mai trebuie înlocuite când se termină, ci doar reumplute!
- Sharpie
Cel mai de seamă competitor pentru COPIC este versatilul Sharpie. Mai accesibil ca preț, deși funcționează tot pe bază de alcool, acest marker este de obicei alegerea începătorilor. El se comportă ca unul obișnuit, fiind vizibil și pe cealaltă parte a colii. Cu toate acestea, nici el nu rupe foaia după mai multe utilizări.
Ce îl diferențiază de markerele COPIC este culoarea. Folosește pigmentul din plin, de aceea în această colecție se regăsesc cele mai vii nuanțe de pe piață. Există chiar și ediții speciale pentru cele neon sau metalizate! El poate fi folosit pe foaie, dar și pe sticlă, pe textile sau ceramică, în funcție de gama aleasă. Dacă vrei să îl utilizezi împreună cu alte tipuri de markere, poți face acest lucru!
- Chameleon
Cele mai noi apariții de pe piață sunt markerele Chameleon. Dacă ești la început de drum în domeniul graficii, atunci acestea sunt perfecte pentru tine! Pentru un începător, toate noțiunile de lumină, întuneric și colorare a zonelor de tranziție între cele două, pot fi o provocare. Aici faci, adesea, și cele mai multe greșeli. De ce? Pentru că, pe lângă faptul că trebuie să deții mai multe nuanțe ale aceleiași culori pentru a obține un rezultat satisfăcător, lucru deloc ieftin, în plus, trebui să ai grijă cum mânuiești și blender-ul.
Cu markerul Chameleon nu mai trebuie să îți faci aceste probleme! Format din două componente, una cu vârful de pensulă și rezervorul de vopsea și cealaltă cu un mic blender, cu el nu vei da greș! Tot ce trebuie să faci este să unești vârful pensulei cu cel al blenderului, să îl ții vertical 10 secunde și apoi, când vrei să colorezi porțiunea dorită, trecerea de la alb la nuanța primară a culorii se va face automat.
Ele se găsesc, însă, mai greu pe piață. Dacă te interesează, totuși, acest tip de marker, atunci vei fii fericit să afli că pe www.eraft.ro găsești toate produsele din această colecție!
Dacă ai renunțat la un hobby precum desenul pentru că ți se pare că nu ești destul de bun, atunci este cazul să te reapuci de ceea ce te pasionează. Când vine vorba de artă, nimeni nu s-a născut învățat, ci a exersat timp de mulți ani pentru a ajunge la nivelul la care este acum. Dacă ți se pare să stagnezi la desen sau la pictură, poate este timpul să te apuci de grafică. Experimentează până îți găsești propriul stil și combinațiile tehnice cele mai potrivite pentru tine! Nimic nu este greșit atunci când vine vorba de creativitate!
Sursă foto: Unsplash.com