Information

Populate the side area with widgets, images, and more. Easily add social icons linking to your social media pages and make sure that they are always just one click away.

Blog

De ce este important să aibă copilul propria cameră și ce trebuie să conțină aceasta?

Camera copilului este importantă, deoarece pentru acesta reprezintă lumea unde își petrece cea mai mare parte a timpului dintr-o zi, dormind, studiind sau jucându-se, creând astfel mediul lui de confort. Este indicat, încă de la vârste fragede, ca un copil să învețe să stea și să se descurce singur, pentru a atinge mai multe praguri ale propriei sale dezvoltări.

Este necesar să existe în casă un spațiu dedicat doar copilului, pentru a se putea retrage atunci când simte nevoia să fie singur. Având un spațiu pentru el însuși, copilul va deveni independent și responsabil, pe măsură ce va crește.

Iată ce trebuie să știi despre camera copilului înainte ca acesta să stea singur:

Unul din primii pași pe care trebuie să îl parcurgă un copil spre a deveni independent, este de a învăța să doarmă singur. Apoi, cu timpul, copilul poate primi sarcini suplimentare, pentru a fi responsabil de propria ordine și curățenie din cameră, ajungând să aibă o influență mare asupra caracterului său.

De asemenea, cu toate că atunci când este mic nu are nevoie de intimitate, odată cu trecerea timpului, copilul devine conștient de schimbările ce apar la nivelul corpului său, de aceea nu va mai dori să se dezbrace sau îmbrace în fața părinților sau a fraților. Mai mult decât atât, de la o anumită vârstă, copiii ajung să își dezvolte personalitatea, iar propria camera va deveni mediul unde se vor putea retrage pentru a se cunoaște, pentru a-și reflecta personalitățile și interesele.

Mobilierul camerei unui copil trebuie ales astfel încât să îi ofere confortul necesar și este indicat să fie proporțional cu dimensiunile camerei. Mobilierul camerei trebuie să conțină un pat cu saltea confortabilă, un dulap spațios, alte piese ce prezintă sertare și spații de depozitare, suficiente pentru toate lucrușoarele copilului. Se poate introduce ulterior un birou, prevăzut cu spațiu pentru un computer și loc pentru accesoriile școlare.

Culorile finisajelor, cât și a mobilierului, sunt indicate să fie în nuanțe neutre, pentru ca ambientul camerei să fie dat de obiectele de decor și creațiile celui mic, de pe parcursul dezvoltării sale.

Cum poți crea un ambient plăcut pentru camera copilului?

1.      Acordă o importanță deosebită covorului. Este un accesoriu amplasat în centrul camerei, iar copilul își poate petrece timpul jucându-se pe el. Este indicat să fie dintr-un material moale, plăcut la atingere și suficient de gros, cât să nu existe riscul pentru  cel mic de a se răci.

2.      Adaugă elemente de decor care să îl inspire. Spre exemplu, poți amplasa în mai multe zone din cameră modele variate de LEGO, ce pot interpreta obiecte din ariile de interes ale copilului. Poți alege dintr-o gamă largă de produse LEGO, puse la dispoziție de către cei de la Altex.ro.

3.      Gândește-te să investești în elemente moi, cum ar fi scaune pufoase, pături și perne mari. Vor oferi copilului protecție contra frigului sau o căzăturilor, precum și o senzație de confort, atunci când le folosește.

4.      Amplasează pe pereți sau pe corpurile mobilierului desenele, picturile sau mulajele pe care le-a creat singur.

5.      Poți atașa cadrul ferestrei o ghirlandă de lumini, pentru a crea un efect spectaculos în timpul serii.

Existența unui spațiu, special creat pentru cel mic, este deosebit de importantă pentru o bună dezvoltare a acestuia, astfel că devine conștient sarcinile pe care le are de îndeplinit, iar ulterior, aceste obiceiuri îl vor ajuta în perioada adolescenței, respectiv la maturitate, când responsabilitățile devin obligatorii. Mai mult, îi oferă intimitatea necesară, atunci când simte nevoia să fie singur, iar acest lucru îl va face să fie un copil liniștit.